Les 5 iPads in de klas

Ik vind het goed dat ze iPads kunnen gebruiken in de klas zo kunnen de kinderen die geen iPad thuis hebben er ook mee leren werken. Zo worden zij niet achteruit gesteld. Kinderen die bijvoorbeeld geen iPad  thuis hebben en  later een job doen waarin ze veel computers en iPads nodig hebben, kunnen dankzij de school hiermee leren werken. Ze zeggen altijd jong geleerd is oud gedaan.

Dit is ook beter voor het klasklimaat want leerlingen leren er samen mee werken en ze zien de beperkingen van een ander niet. Ik vind het wel jammer dat de kost voor deze iPads zo hoog ligt, zeker als je met 30 leerlingen in je klas zit. iPads zijn zeer handig om in groepswerken te gebruiken. Bv: ze maken een stopmotion filmpje met de iPad. Ze trekken foto’s en nadien zetten ze deze achter elkaar.

Er bestaat ook een app waar je een verhaal mee kan maken over piraten of over prinsessen en je moet aan een rad draaien en dat stopt bijvoorbeeld op een kist of een kikker en dan vertel je jouw verhaal aan de hand van de voorwerpen en of de personages. Je improviseert een verhaal en als je verhaal klaar is, kun je het gaan beluisteren. Zeer handig om je zelf kritisch te beoordelen.

Je kan ook iPads gebruiken in groepswerken wanneer ze iets moeten opzoeken. Bijvoorbeeld bij een leerwandeling of een bij een les taal. Je kan ook gedichten ophangen in de klas die in een QR-code staan en dat de leerlingen deze QR-code moeten scannen, zodat ze de gedichten kunnen lezen.

iPads kun je ook gebruiken om een presentatie te laten geven over iets. Je kan ook een aantal iPads voorzien in de klasbibliotheek en wanneer ze sneller klaar zijn of in een hoekenwerk bezig zijn kunnen ze een verhaal op de iPad lezen.

iPads kunnen wel een meerwaarde zijn in je klas, maar of ze de boeken moeten vervangen dat vind ik niet nodig. Ik vind dat boeken en schriften er ook moeten zijn. Anders zullen de leerlingen niet alleen op school achter een scherm zitten maar ook thuis en dat is niet goed voor de ogen en ook voor de ontwikkeling van de hersenen.

Net zoals de gsm zenden iPads ook stralen uit.

iPad kunnen in de klas gebruikt worden, maar je moet er niet elke dag mee werken of toch niet elk uur. Een paar keer in de week vind ik goed genoeg. Ik vind het goed dat scholen een beurtrol inlassen om de iPads te gebruiken in de klas. Alleen is het nadeel hierbij dat je jouw les moet afstemmen op de dag wanneer je de iPads kunt of mag gebruiken.

Meeste scholen hebben niet genoeg iPads voor alle klassen daarom dat ze een beurtrol voorzien.

Ik vind het zeker en vast een goed idee om iPads in de klas te gebruiken. Zo gaat het onderwijs ook mee met zijn tijd.

 

Plaats een reactie